Алла Тимчак -Sandplay терапевт, психолог

Алла Тимчак  -Sandplay терапевт, психолог

Вітаю вас на моєму блозі!Welcome to my blog!

Відкрита до співпраці з усіма, хто займається питаннями відповідального батьківства, підготовки до партнерських пологів,пропагуванням екологічного грудного вигодовування,раннім розвитком дитини, сімейним консультуванням./I am eager to cooperate with anyone who deals with issues related to responsible parenthood, partner birth preparation, promotion of ecological breastfeeding, early development of children and family counseling.

понеділок, 13 травня 2013 р.

Криза трьох років



На травневі вихідні поїхала в Крим. Ні, не на відпочинок - до внука в гості. Батьків Марка в ці дні не було в місті. Отож я з ентузіазмом  приступила до обов"язків бабусі. В мене було кілька ідей щодо урізноманітнення вільного часу. Я очікувала, що Марк зацікавиться виготовленням кольорового тіста. Насправді, його це мало хвилювало, що там запланувала бабуся. В результаті  тісто робила я сама, а внучок лише сміявся і втікав з кухні. Коли тісто було готове, я запропонувала щось зліпити, але Марк знову проігнорував мою пропозицію. Я взяла піднос  з тістом  в іншу кімнату, куди в цей час  побіг Марк, і показала, як багато цікавих речей  можна зліпити з кольорового тіста, як це ми робимо з малюками у Школі мами і тата. Але внук лише хитро посміхався і займався улюбленою справою - стрибками з дивана. Потім змилосердився і кілька разів занурив пальчик у тісто. Отака-то  в нас арт-терапія з внучком вийшла.
Наступного дня пішла  з внуком у Ботанічний сад, сподіваючись застати  цвітіння сакури. Проте вона, як виявилося, вже відцвіла. Марк і тут знайшов собі розвагу -піднімав з землі цвіт і підкидав вгору. І це продовжувалося хвилин двадцять. Іншого разу в парку він сів на землю і почав  підкидати камінчики вгору. Ніякі  вмовляння не допомагали. Поки не награвся годі було відірвати його від цього заняття.
 В цей період в дитини зароджується усвідомлення власного "Я". Малюк все частіше починає наполягати на своєму, вдається до істерик та маніпуляцій. Це пояснюється дуже просто: дитина випробовує світ на міцність. А що робити батькам, коли терпець, здається, остаточно увірвався? Просто прийшов час іншого рівня взаємодії зі своїм малюком.
Якщо вас цікавлять питання раннього розвитку дитини, формування її психіки в цей період, приходьте  з дітьми на наші групові  та індивідуальні занняття в Школу мами і тата.

Немає коментарів:

Дописати коментар